Hynynen ja Hynninen sukunimistä

Hynysen sukua ja sukunimeä on tutkinut eniten vuonna 1927 syntynyt Esa Hynynen joka kuoli 1990- luvun lopussa. Hän on kirjoittanut kirjasen jossa hän käy läpi myös sukunimen taustaa varsin tarkoin.

Sukunimi Hynynen alkaa esiintyä kirkonkirjoissa nykyisessä muodossaan yleisesti 1800-luvuilla. Sitä ennen nimi on kirjoitettu monella tavoin, kuten Hynyinen, Hynnyinen, Hynyin, Hynin ja ennen muuta Hynnin ja Hynninen. Ennen 1700-luvun puolta väliä yleisin kirjoitustapa Pohjois-Savossa eli käytännössä Iisalmen kirkonkirjoissa on ollut Hynnin tai Hynninen. Näin onkin luontevaa, sillä nimi Hynninen esiintyy ensimmäisen kerran Iisalmen alueella 1610-luvulla. Tällöin 1500-luvulla todennäköisesti joko Kannaksen suunnalla Jääskessä Hynnilän kylässä, Juvalla/Joroisilla tai Pieksämäen Längelmäellä syntynyt Matti (Matz) Hynnin on muuttanut poikiensa Pärttylin (Bertill), Matin (Matz) ja Heikin (Henrik) kanssa Iisalmeen Paloisille. Tämä tarkoittaa, että Hynynen ja Hynninen ovat samaa sukua. Nimen eroaminen on tapahtunut vaiheittain. Yksinkertaistaen voidaan sanoa, että Etelä-Savossa on Hynnisiä ja Pohjois-Savossa Hynysiä.

Esa Hynysen arvio on ollut, että sukunimi olisi ollut Huna 1300-1400 -luvuilla, jolloin suvun edustajia olisi tullut Pohjois-Saksasta Viipurin alueelle. Nimessä olisi alettu käyttää u-kirjaimen sijasta saksalaista y:tä eli ü-kirjainta. Esimerkiksi Juvalla lienee ollut useita Matti (Matz) Hynniä. Vuodelta 1558 olevassa asiakirjasssa Matz Hynnin on kirjoitettu Matz Hüne. Erään Matti Hynnin isä Lars on kirjoitettu myös nimellä Lars Huna. Täten u-kirjain olisi vaiheittain muuttunut y:ksi. Esa Hynysen tutkimusten mukaan Huna, Hunain nimisiä näet löytyy vielä 1500- ja jopa 1600-luvulta eri puolilta, kuten:

  • Juvan asukasluettelo v. 1606-1608, Maaninkavesi Matz Hunain,
  • Mirkofilmissä ES. 973 Matz Hunans,
  • Karjalassa 1543 Anders Huna,
  • Karjalassa Oloff Huna 1544,
  • Karjalassa p Huna 1550,
  • Viipurin pitäjässä L. Huno 1556 sekä asuinpaikka Johanneksessa Huunonsaari ja Hunalankylä ja
  • Johanneksessa Matz Huna 1632.

Sirkka Paikkalan esitys Hynnisten ja Hynysten Juurilla Esitetty Hynysten sukutapaamisessa Iisalmen Artoksessa 2.8.2015.

Aiheesta muualla

Hynynen: Sukunimi-info