Uutiset

Joulukirje 2020

13.12.2020

JOULUTERVEHDYS HYNYSILLE JA HYNYSTENMIELISILLE!

Hei kaikki ystävät!

Toivottavasti kaikki ovat selvinneet ilman suurempia kolhuja tästä vaikeasta vuodesta. Tänä vuonna ovat kaikki suunnittelemamme tapaamiset jääneet toteutumatta koronaepidemian vuoksi. Hautausmaakierros Hietaniemen hautausmaalla jouduttiin perumaan mahdollisen altistumisriskin vuoksi ja suunnitellusta seuramatkastakin luovuttiin samasta syystä.

Sukukokous kesällä 2021. Seuraava Hynysten sukukokous on suunniteltu pidettäväksi elokuun ensimmäisenä viikonloppuna lauantaina ja sunnuntaina 7.-8.8.2021 hotelli Krapissa Tuusulassa. Paikasta löytyy esite osoitteesta www.krapi.fiTässä vaiheessa on vielä mahdotonta tietää, toteutuuko tapaaminen suunnitellussa muodossa, mutta tästä ilmoitamme myöhemmin helmikuussa 2021. Olemme varanneet alustavasti tilat ja majoituskiintiön Krapista ja Onnelasta joka tapauksessa ja toivomme, että merkitsette ajankohdan kalenteriinne.

Lauantaiksi meillä on suunnitelma opastetusta kiertoajelusta iltapäivällä Tuusulan Rantatien kulttuurikohteissa. Tämän jälkeen söisimme iltapalaa Krapissa ja illaksi pyritään järjestämään yhteistä ohjelmaa. Jos kesäteatteri on toiminnassa, varaamme sinne lippuja halukkaille. Jos tämä jää pois, pyrimme löytämään korvaavaa ohjelmaa.

Sunnuntaina on mahdollisuus osallistua jumalanpalvelukseen parin kilometrin päässä sijaitsevassa vanhassa Tuusulan Kirkossa. Puinen ristikirkko sijaitsee Tuusulanjärven rannalla. Se vihittiin käyttöön vuonna 1734. Upea kirkko on nähtävyys sinänsä.

Kirkossa käynnin jälkeen lounastaisimme Krapissa ja sen jälkeen olisi virallista ohjelmaa. Sukututkija Juha Vuorela pitää esitelmän geneettisestä sukututkimuksesta. Olemme pyytäneet Juhaa kertomaan aiheesta niin, että erittäin lyhyen biologian oppimäärän suorittanutkin pystyy seuraamaan esitystä. Sen jälkeen pidämme virallisen sukukokouksen henkilövalintoineen. Lähetämme tarkemmat tiedot ohjelmasta ja kustannuksista helmi- maaliskuussa. Sukukokousta koskevissa kysymyksissä voitte olla yhteydessä Marjatta Sireniukseen (marjatta.sirenius@gmail.com)

Sukututkimuksesta. Sukuseuran tavoitteena on ollut vasta vajaan viiden vuoden ajan selvittää suvun taustoja ja eri haaroja geneettisen (DNA) sukututkimuksen avulla. Sukuseuran kotisivuilla on kohdassa ''Hynysten suvun tutkimus'' osio DNA-tutkimuksesta (http://www.hynysten.sukuseura.fi/16038). Suvun henkilöille, jotka aktiivisesti käyttävät tietokonetta, kannattaa kertoa mahdollisuudesta tutustua suvun DNA-tutkimuksen tilanteesta kotisohvalta käsin. Koska kotisivuilla on viimeisin päivitystieto kesän 2020 alusta, tässä lyhyesti vain pääkohdat.

Kirjallisten historiatietojen perusteella suvun kaksi tärkeintä kantapaikkaa ovat Varpaisjärven Jumisen kylä ja Iisalmen Paloisvirran varrella sijainnut Paloinen. DNA-tutkimus on eniten edennyt Jumisen haaran osalta, koska sen haaran jälkeläisillä on ollut kiitettävää valmiutta osallistua DNA-tutkimusten kustannuksiin.

Hyvänä yhteistyökumppanina ovat olleet Joroisten suunnasta polveutuvat Hynöset. Tähän mennessä tehtyjen testien perusteella suurimmalla osalla sekä Jumisen Hynysistä että Joroisten Hynösistä on yhteinen esi-isä, joka on elänyt noin 600 vuotta sitten. DNA sukupuuhun on muodostunut uusi ''oksa'' eli ns. haploryhmä BY55824. tuolla oksalla on tällä hetkellä 4 henkilöä ja kaikkien esi-isä on ollut Hyn-alkuisen sukunimen kantaja 1600-luvulla. Kuten jo aiemmin on tullut ilmi, Hynysten esi-isä on lähes aina ollut Hynninen tai sitä muistuttava sukunimi 1600-luvulla. Yksi ryhmässä olevista on Hynönen ja myös Hynösten esi-isä on ollut Hynninen 1600-luvulla.

Ryhmällä BY55824 on jo yksi alaryhmä. Siinä olevat kolme henkilöä ovat kaikki Jumisen Hynysiä/Hynnisiä ja alaryhmä on Y188600. Tämän vuoden marraskuussa teetettiin yksi iso DNA-testi Iisalmen Paloisen haarasta. Sen tulokset tulevat viimeistään tammikuussa 2021. Suurella mielenkiinnolla odotamme, mitkä ovat testin tulokset. Suurin jännitys on, onko Paloisen haara läheisempää sukua Jumisen Hynysille vai Joroisten Hynösille. Testin tulosten perusteella päätetään jatkotoimista.

Pitkän aikajänteen tavoite on selvittää DNA:n avulla ja muutenkin menevätkö Jumisten ja Paloisten haarojen juuret jo 1500-luvun loppupuolella Karjalan Kannaksen Hynnilän kylään, vai mitä reittiä Hynyset ovat tulleet Iisalmen seudulle 1600-luvun alkupuolella. Geneettisen sukututkimuksen vastuuhenkilö on Raimo Hynynen (raimo.hynynen@gmail.com).

Otamme jatkuvasti vastaan tietoja Hynysten vanhemmista, esivanhemmista, jälkeläisistä ja muista sukulaisista. Joulukirjeen liitteenä on tietojen keruulomake, jonka voi palauttaa Markku Hynyselle (hynynen.markku@outlook.com).

Sukutarinat. Toivomme sukuseuraan uusia tuoreita voimia. Jotta perinteet kulkisivat suvussa esivanhemmiltamme myös kertomusmuodossa, toivomme, että innostuisitte kertomaan pieniä suvun tarinoita meille, jotta voisimme jakaa ne eteenpäin suvun kesken. Kertomusten tai juttujen ei tarvitse olla hiottuja vaan mahdollisimman omaperäisiä ja alkuperäisessä muodossa, jollaisina olette ne kuulleet. Jäsenkuntamme koostuu suurelta osin eläkeläisistä ja tämä tarkoittaa, että myös tarinat poistuvat mukanamme, jollemme tallenna niitä tuleville sukupolville. Tarinoita voi lähettää Marjatta Sireniukselle (marjatta.sirenius@gmail.com). Julkaisemme niitä (luvan saatuamme) Hynysten sukuseuran kotisivulla.

Askarreltavaa korona-ajan kotoiluun. Tässä pari linkkiä, joista löytyy pohja oman sukupuun rakenteluun. Voitte täytellä niitä esim. perheenjäsentenne ja lähiomaistenne kanssa joulun ajanvietteenä.

KUKAKO_Sukupuukaavio1.pdf

KUKAKO_Sukupuukaavio2.pdf

Tämän sukukirjeen myötä sukuseuran hallitus toivottaa kaikille rauhallista joulua ja onnekasta tulevaa vuotta 2021. Toivottavasti epidemiatilanne alkaa helpottaa jo vuodenvaihteen tienoilla näköpiirissä olevien rokotteiden myötä ja pääsisimme pikkuhiljaa tapaamaan paremmin läheisiämme ja toisiamme.

Hynysten sukuseuran hallitus

27.12.2021Joulukirje 2021
21.09.2021Esitys Hynysten DNA-sukututkimuksesta
05.08.2021Sukutapaamisen päivitetty ohjelma
01.06.2021Hynysten sukutapaamisen kutsu - päivitetty 1.6.2021
30.04.2021Sukutapaaminen Tuusulassa 7.-8.8.2021
13.12.2020Joulukirje 2020
06.06.2020Päivitys DNA- ja sukututkimukseen keväältä 2020
23.02.2020Kysely: Millaista toimintaa toivot sukuseuran järjestävän?
15.12.2019Joulutervehdys 2019
20.08.2019Kuusamon sukutapaaminen

Siirry arkistoon »